Scan-to-BIM
Wat is SCAN TO BIM?
SCAN TO BIM is een proces waarbij een laserscanner gebruikt wordt om een 3D scan te maken van een bestaande ruimte of constructie. De 3D scanner meet het gebouw op in de vorm van een 3D puntenwolk. Deze puntenwolk kan op zijn beurt gemodelleerd worden naar een BIM model, Building Information Model. Hiermee kunnen alle betrokken aannemers hun technieken toevoegen en informatie delen.
De aannemers op de werf kunnen dit BIM model inladen in de Leica iCON Field software van het totaalstation. Om zo snel en nauwkeurig de getekende muren en technieken uit te zetten of te controleren.
3D SCAN
Een 3D laserscanner is het ideale apparaat om snel en efficiënt een 3D voorstelling van een ruimte of constructie te maken. Met een 3D laserscanner meet u makkelijk en snel een gedetailleerde weergave van de werkelijkheid in. Bij GEODEET zweren we bij de 3D laserscanners van Leica Geosystems. De 3D laserscanners van Leica Geosystems zijn uitgerust met een laser met een 360° bereik. Omdat de 3D laserscanner volledig rond draait, kan u een ruimte in één keer inmeten wat uiteraard uw workflow enorm zal verlichten. Natuurlijk kan u er ook voor kiezen om de ruimte in meerdere keren in te meten om een completer beeld van de werkelijkheid te krijgen.
De afzonderlijke 3D scans kunnen vervolgens aan elkaar gekoppeld worden op uw tablet of pc om een gedetailleerd 3D model te verkrijgen. Dit 3D model wordt de 3D puntenwolk genoemd en kan geëxporteerd worden als .rcp, .e57 of .pts bestand. Leica Geosystems ontwikkelde een eigen bestandsformaat (.lgs) wat u toelaat om de 3D puntenwolk te delen met alle partners. Ook wanneer die niet over een professioneel tekenpakket beschikken om de puntenwolk te openen. Niet alle tekenpakketten kunnen even goed overweg met deze grote puntenwolken. Pakketten als Autocad, Revit, Navisworks, Solidworks, Bentley MicroStation, PDMS en BricsCad zijn geschikt om dit soort puntenwolken te verwerken.
BIM
BIM staat voor Building Information Modelling. Het Bouw Informatie Model is een digitale weergave van een gebouw of ruimte waarin alle functionele en fysieke elementen opgenomen zijn. Het grote voordeel van BIM is dat het model in de cloud beschikbaar is en door verschillende partijen tegelijk bewerkt kan worden. Toch zijn er nog een heleboel andere interessante voordelen verbonden aan werken met BIM.
- Snellere doorlooptijd dankzij een efficiëntere werkwijze
- Minimale kans op fouten tijdens het modelleren
- Tijdswinst tijdens het modelleren omdat objecten hergebruikt kunnen worden
- Minimale faalkosten
- Efficiëntere samenwerking met betrokken partijen
- Snellere uitwisseling van gegevens
- Visualisaties van het project worden mogelijk vanaf de start
Meestal is het de architect die het BIM model beschikbaar stelt in de cloud. De betrokken aannemers kunnen het model op hun beurt inladen in de Leica tablet van het totaalstation. Op deze manier kunnen ze de punten uit het plan snel en nauwkeurig uitzetten op de werf.
De werfleider kan op een efficiëntere manier te werk gaan dankzij BIM. Door tussentijdse scans te maken, kan de werkelijkheid getoetst worden aan het BIM model. Hierdoor kan sneller ingegrepen bij eventuele fouten. Dit zal uiteraard de opleveringstermijn en de totale kost ten goede komen.
SCAN TO BIM
SCAN TO BIM is de toekomst van bouwen. Zowel bij nieuwbouw- als renovatieprojecten biedt een Bouw Informatie Model een heleboel interessante voordelen. We zetten even het volledige proces op een rijtje zodat u weet hoe u SCAN TO BIM op de meest efficiënte manier gebruikt bij uw project.
- Data verzameling en verwerking
Gebruik een 3D laserscanner om de ruimte of het gebouw te scannen en zo de huidige situatie zo gedetailleerd mogelijk in beeld te brengen. - Opkuis
De ruwe data (3D puntenwolk) wordt opgekuist om de onnodige punten te verwijderen en vervolgens geëxporteerd naar het gewenste bestandsformaat om te openen in het gewenste CAD tekensoftware. - 3D modelleren
Aan de hand van de opgekuiste puntenwolk wordt een 3D model opgesteld. - Kwaliteitscontrole
Alle informatie in het 3D model wordt getoetst en eventueel bijgestuurd om de accuraatheid van het model te kunnen garanderen. Optioneel kan er ook extra informatie worden toegekend aal alle componenten voor een snelle meetstaat van het ontwerp.
Wilt u meer weten over de voordelen van BIM? Bent u geïnteresseerd in een 3D laserscanner of totaalstation? Bij GEODEET kan u uw 3D laserscanner of uw totaalstation zowel kopen als huren. Bent u nog niet helemaal bekend met de voordelen van BIM? Als u dat wenst bieden we opleidingen en advies op maat aan. Zo kan u zich op voorhand een duidelijk beeld scheppen over BIM en de voordelen die het biedt voor uw specifieke project.